När man står inför en flytt är det lätt att tappa greppet om helheten och missa viktiga delar av flyttpackningen. Många gånger kan den ”sista rundan” innebära hela billaster av kassar och snabbt packade kassar med allehanda kläder och småsaker. För att inte utmana ödet och riskera att flyttdagen blir en mardröm, är det viktigt att hålla sig strukturerad. Vi har tagit fram en flyttkalender som med fördel kan skrivas ut och sättas på kylskåpet i god tid. På detta sätt kommer ni utföra flyttpackningen successivt och därmed slippa att överrumplas av hur mycket det är kvar att göra den sista veckan. Förutom att gå igenom vad som skall packas har vi även tagit med information som är viktig att komma ihåg om annat som skall göras. Allt ifrån att säga upp avtal till adressändring. Titta gärna igenom denna flyttkalender och lägg till sådant som behövs för er!
3 månader före flytten
- Uppsägning av hyreskontrakt Om du hyr din nuvarande bostad är det viktigt att lämna in en skriftlig uppsägning av ditt hyreskontrakt. Det finns i allmänhet uppsägningstid om 1-3 månader under vilka hyresgästen skall betala hyra. Om flytten inte varit riktigt förutsett, kan det innebära dubbla hyror. Var därför noga med att säga upp kontraktet.
- Flytta ihop Om du flyttar ihop med någon bör du överväga att skriva ett samboavtal för att reglera fördelningen av ägodelar vid en eventuell framtida separation. Detta kan bidra till att undvika konflikter och missförstånd i framtiden. Beroende på vad för bostad ni flyttar till, kan det finnas en rad andra frågor som också kan hanteras. Inte minst om ni förvärvar bostaden tillsammans.
- Flytta hemifrån Om du ska flytta hemifrån, vänta med att köpa nya saker tills du har kommit tillrätta i ditt nya hem och fokusera på att skaffa det mest grundläggande först. Detta kommer inte bara att spara pengar, utan också förhindra att du behöver packa och flytta onödiga saker. Gäller det en flytt till ett tillfälligt boende på internat eller liknande, finns kanske inget större behov av en komplett flytt alls?
2 månader före flytten
Det är nu dags att bestämma om ni skall ta in professionell hjälp med flytten eller om ni skall hantera det på egen hand. Det är inte ovanligt att man gör en blandning, där man tar in en flyttfirma för de tunga lyft som förekommer, men hanterar packning och enklare flytt av kartonger själva. Om ni skall göra delar av flytten själva är det bra att i god tid boka flyttbil. Många tenderar att flytta i slutet av månaden vilket kan innebära att man inte får tag i en lastbil när man så behöver.
1 månad före flytten
- Boka flyttfirma Boka flyttfirma om detta är någonting ni planerat in i er budget. Stadsbudsflytt har flera bra erbjudanden och kan hjälpa till med hela eller delar av er flytt. Som kund finns även möjlighet att hyra våra flyttkartonger. Detta förenklar packningsarbetet väsentligt! Vill ni hellre att vi tar hand även om packningen, finns det möjlighet att helt överlåta flytten till oss. Det är alltid bra att vara ute i god tid. I synnerhet under perioder när det är högt tryck. Kontakta oss för att säkerställa att vi kan åta oss ert uppdrag.
- Inventarieförteckning Upprätta en inventarieförteckning över alla dina ägodelar. Detta hjälper dig att hålla reda på allt du behöver för att flytta och hjälper dig också att bestämma vilka saker du kan göra dig av med.
Två veckor före flytten
- Packningsmaterial Samla ihop allt nödvändigt packmaterial, t.ex. lådor, bubbelplast, packpapper, tejp och markörer. Börja sortera dina ägodelar och bestäm dig för vad du ska behålla, ge bort eller slänga. Har du skrivit en inventarielista kan du ha denna som redskap för att bilda dig en uppfattning om vad du har. Detta kommer inte bara att göra packningen enklare, utan också minska mängden skräp i ditt nya hem.
- Försäkringsbolag Ta kontakt med ditt försäkringsbolag och meddela om din flytt. Se till att ha din nya adress redo och gå igenom hur flytten kan påverka din försäkring.
1 vecka före flytten
Sista veckan innan flytten är det en hel del som skall göras. Allt ifrån adressändring till packning står på menyn. Följ listan i lugn och ro.
- Adressändring Gör adressändring, skicka in flyttanmälan till Skatteverket och informera andra relevanta myndigheter. Adressändring är någonting man är skyldig till enligt lag. Med tanke på att det kan ta flera dagar innan det slår igenom, är det bra att vara ute i god tid.
- Kontakta företag och organisationer som du har abonnemang eller medlemskap hos för att meddela dem om din adressändring. Detta är ett tillfälle att avsluta gamla abonnemang och ordna nya för ditt nya hem. Det gäller bland annat telefon- och internettjänster, allmännyttiga företag samt TV- och bredbandsleverantörer.
- Packa Det är svårt att veta var man skall börja när det kommer till packning. Gå igenom varje rum och börja med sådant ni inte kommer att behöva under närmsta dagarna. Allt ifrån extratäcken till handdukar utgör bra emballage för ömtåliga föremål. Tänk på att inte packa för tung i lådorna. Böcker och husgeråd väger mer än vad man kan tro vid en första anblick! En gammal devis är att packa till hälften tungt och till hälften lätt. Det vill säga att fylla övre delen av lådan med kuddar, täcken och annat som inte adderar vikt.
5 dagar före flytt
- Packa en låda med viktiga saker för din första natt i det nya huset. Den bör innehålla saker som kläder, toalettartiklar och sängkläder. Ha även med laddare till telefon, surfplatta eller dator. Detta är föremål som ofta försvinner i flytten.
- Gör iordning en väska med kläder och annat för de närmaste dagarna. Det tar sin tid att packa upp allting i den nya bostaden! Ett tips är att även ha verktygslådan tillgänglig
Tre dagar före flytten
Nu närmar sig flyttdagen och det är dags att skruva ner möbler och förpacka allting skrymmande som lampor, vaser, krukor och andra saker.
- Möbler Skruva isär möbler i den mån det är görbart. Ta av sängben, montera ner hyllor och väggfästen. Tänk på att förpacka allting med emballage som skyddar dessa.
- Köket Se till att packa tallrikar, glas och köksredskap på ett säkert sätt, helst med hjälp av förpackningspapper, bubbelplast eller frigolit. Var noga med att märka ut knivar och annat man kan skada sig på vid hantering.
- Packa ihop dina garderober och byråer Använd förpackningspapper för att skydda kläderna och tänk på att packa skorna i sina ursprungliga skokartonger om de finns kvar.
2 dagar före flytten
- Vardagsrummet Se till att packa ömtåliga föremål som lampor, vaser och tavelramar med omsorg och använd strimlad eller bubbelplast, filtar och lakan.
- Sovrummet Gå igenom sovrummet och se till att alla garderober eller hyllor är tomma.
- Kontor Packa allt i arbetsrummet om ni har ett sådant. Var noga med att märka upp allting för att kunna hitta dokument och utrustning.
Flyttdags
Vi på Stadsbudsflytt tar gärna hand om allt som rör flytten. Utifrån vår erfarenhet och kunskap inom flytt, ser vi till att alla era tillhörigheter fraktas på ett säkert och försäkrat sätt. Kontakta oss för offert!